Tidigare konserter 

Av tekniska skäl finns de senaste konserterna längst ner och tidigare år 

är lite i fel ordning, hoppas ni har överseende med detta.Höstprogram 2021


                                                                                                                  Foto: Emelie Thoor (Therese Ahlbeck) 

onsdag 22 september 2021

Martin Luthers Kyrka kl 19:00

Sensommar-akvareller

De Halmstadsfödda sångarna Therese Ahlbeck och Fredrik Essunger bjuder på nordisk lyrik men också mycket annat.

Therese Ahlbeck sopran

Fredrik Essunger baryton

Jolanta K Johansson piano

Program:

Bernstein

Leoncavallo

Mozart

Nystroem

Rangström

Stenhammar

med flera

Therese Ahlbeck, sopran, har studerat vid klassiska musiklinjen på Birka Folkhögskola med examensår 2010, Sundsgårdens Folkhögskola 2010 - 2012, klassisk sång vid Det Jyske Musikkonservatorium 2014 - 2016 och Stockholms Konstnärliga Högskola SKH Opera 2016 - 2019.


Fredrik Essunger, baryton, föddes 1994 i Halmstad och började sjunga i kör vid sju års ålder. Därifrån gick det raskt via Estetisk utbildning på Sturegymnasiet till två år på Ingesunds musikhögskola och slutligen till Operahögskolan i Stockholm. Fredrik har bland annat sjungit roller som Papageno i Trollflöjten, Ben i Telefonen och Guglielmo i Le Villi. Han har även mottagit Stipendier från Anders Walls stiftelse, Ulf Jönssons minnesfond, Halmstad kommuns kulturstipendium och Operahögskolans vänförening mm.

Jolanta K Johansson är en för Halmstadpubliken välkänd musiker. Som kammarmusiker kan Jolanta höras runtom i södra Sverige. Jolanta är pianopedagog vid Kulturskolan i Halmstad och medlem i styrelsen för Kammarmusikföreningen.

Fritt inträde - kollekt onsdag 6 oktober Najaden kl 19:00

Concerto Copenhagen kommer till Halmstad under sin 30-årsjubileumsturne!

2021 firar Concerto Copenhagen sin tillblivelse 1991, och med detta jubileumsprogram bjuds publiken på verk som haft speciell betydelse under åren som gått.
Minnesvärda exempel är: Telemanns dråpliga Don Quijote suite, det verk som frambringat mest skratt och ovationer genom åren. Bachs konsert för oboe och violin, som i CoCo:s tolkning korats till "bästa inspelning" av engelska BBC. Antonia Vivaldis sprudlande sinfonia La Sena Festiggiante, som celebrerar CoCo:s flitigaste gästdirigent Alfredo Bernardinis första konsert. Och mycket annat!
Det blir varierad kost för alla sinnesstämningar, från hårresande preston till stillsam meditation, från vackraste vackra till dråpliga dissonanser och från livsbejakande glädje till hjärtesorg.
En full palett av affekter i barockskrud.

"En av de bästa ensemblerna för tidig musik målar en färggrant blomstrande, hemlighetsfull och dessutom ständigt dansant hänryckande barockbild." Die Welt

MEDVERKANDE
Fredrik From, violin och ledning
Antoine Torunczyk, oboe
Concerto Copenhagen (totalt 12 musiker)

PROGRAM
Arcangelo Corelli
Concerto Grosso D-dur op 6 nr 4

Henry Purcell
Pavan för stråkar

Heinrich Biber
Battaglia

Georg Friedrich Händel
Concerto Grosso d-moll op 3 nr 5

PAUS

Antonia Vivaldi
Sinfonia ur La Sena

Festeggiante

Johann Sebastian Bach
Konsert c-moll för oboe och violin BWV 1060

Georg Philipp Telemann
Don Quijote-sviten
                                                                                                                                 Olivier Messiaen

onsdag 24 november Najaden kl 19:00

Olivier Messiaen

Olivier Messiaens Quatuor pour la fin du temps, Kvartett för tidens ände, ett av musikhistoriens mer tänkvärda verk, "Kvartett för tidens ände". Denna musik, som framförs av utmärkta musiker, ser vi mycket fram emot. Kompositören Messiaen räknas till de mest betydelsefulla och inflytelserika europeiska tonsättarna under 1900-talet. presenteras för oss av en grupp med internationell prägel.


Kymia Kermani klarinett

Hyewon Lim violin

Belinda Jones piano

Anna-Stina Mühlhäuser violoncell

Om musikerna:

Kymia Kermani, klarinett, född i Nederländerna, utbildad vid Conservatorium van Amsterdam och vid Royal College of Music i London där hon hade ett stipendium. Som solist har Kymia konserterat i Europa, Afrika, Mellanöstern och som medlem i Daniel Barenboims "Väst-östliga Divanorkestern" i Sydamerika, och har bl a uruppfört ett verk av den holländske tonsättaren Jan van Dijk. Hon har spelat i många orkestrar, som the Royal Philharmonic Orchestra i London och Staatskapelle i Berlin, och inbjudits att delta i festivaler runt om i världen. Som kammarmusiker har hon med olika ensembler framträtt i bl a Concertgebouw, Cadogan Hall, Royal Festival Hall och the Royal Albert Hall, där hon utgjorde en av artisterna i konsertserien "Rising Star". Hon har även som deltagare i musiktävlingar vunnit ett flertal priser.

Hyewon Lim, violin, föddes i Sydkorea. Efter de första årens violinundervisning i Sydkorea fortsatte Hyewon sin utbildning vid Glinka Specialized Music School i Novosibirsk dit hon flyttade vid 15 års ålder, och senare vid Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien där hon tog sin magisterexamen med "distinction".

Hyewon har erövrat ett flertal priser vid internationella tävlingar, deltagit vid internationella musikfestivaler och arbetat i olika orkestrar i Europa. Har sedan 2012 en fast tjänst i Malmö Symfoniorkester som hon kombinerar med uppdrag som solist och kammarmusiker i t ex Berlin, Köpenhamn och Malmö.

Anna-Stina Mühlhäuser, cello, examinerades vid Musikhögskolan i Göteborg. Därefter följde studier i London och ett flertal internationella masterclasses varpå ett av Kungl. Musikaliska Akademiens större utlandsstipendier möjliggjorde ytterligare två års studier med avslutande examen vid Robert-Schumann-Hochschule i Düsseldorf. Tillbaka i Sverige fick Anna-Stina en tjänst som cellist i Musik i Hallands kammarensemble med konsertverksamhet regionalt, nationellt och internationellt under en period av 20 år. Anna-Stina, som också under längre tid spelat i GöteborgsOperans orkester, är numer verksam som frilansande cellist.

Belinda Jones, piano, är en superb solo-, duo- och kammarmusiker, baserad i London. Belinda är utbildad vid Chetham´s school of Music, Royal Academy of Music och vid Royal College of Music, det sistnämnda via ett stipendium. Belinda har framträtt i kända konsertsalar över stora delar av världen, så som t.ex. Rachmaninov Hall i Moskva, Concertgebouw i Amsterdam, Esplanade i Singapore, Palau de Musica i Barcelona, Wigmore Hall, Cadogan Hall, S.t Martin in the Fields m.fl. i Storbritannien och vid många festivaler i Storbritannien och Ryssland. Hon har vunnit ett flertal priser vid pianisttävlingar i Storbritannien och Portugal, arbetat med the Philharmonia Orchestra i London och med BBC. Hennes senaste cd "Calliope" med sopranen Sarah Dacey uppmärksammades och recenserades av BBC. Belinda undervisar också, bl a på Trinity Laban Conservatoire och Royal College of Music i London.


VÅRPROGRAM 2021


INSTÄLLD!

Onsdag 27 januari 2021  Najaden kl. 19:00

TALES OF TREES

Mika Takehara slagverk, marimba


J.S. Bach
Alice Tegnér
Claude Debussy
Terry de May
A.F. Lindblad
Karen Tanaka Mika Takehara

Konsert med Mika Takehara. Mika är slagverkare och en virtuos sådan som behärskar alla typer av slagverk. Hon tolkar dessutom tonsättare i olika stilar, alltifrån Bach till henne själv.Digital konsert från Onsdag 19 maj 

(inspelad på Najaden 12 maj)

Länk till konserten finns här.


FÖRTROLLADE AV SIRÉNER

WIRÉNKVARTETTEN

Roger Olsson violin
Hans Elvkull violin
Linn Elvkull viola
Hanna Thorell cello

Konsert med Wirénkvartetten.

De fyra kommer från Örebro och är till vardags musiker i Svenska Kammarorkestern. Vi får höra musik av några spännande kvinnliga kompositörer och, förstås, Dag Wirén.

Dag Wirén Stråkkvartett nr 4

Molly Kien The binding of Odysseus

Fanny Mendelssohn-Hensel Stråkkvartett i Ess-dur

Musikerna ger kortfattade kommentarer.

Mats Reuter, ordförande för Halmstads Kammarmusik-förening inleder med en presentation.Digital konsert från Onsdag 2 juni 2021 (inspelad på Najaden 26 maj

Länk till konserten finns här.


SÅNGER I KÄRLEK

Eva Rydén sopran

Per-Henrik Johansson piano

"Sånger i kärlek" heter programmet som innehåller våra allra mest älskade sånger av Grieg, Stenhammar, Rangström och Sibelius m fl.


HÅKAN SUND (1946 - )

Tre Sånger i Kärlek: Dina händer (text: Ann Smith)
Min väntan (text: Anders Österling)

Tag mig (text: Harriet Löwenhjelm)


WILHELM STENHAMMAR (1871-1927)

Fantasi Op.11 Nr 3 - pianosolo


ADOLF FREDRIK LINDBLAD (1801-1878)

En ung flickas morgonbetraktelser


ERKKI MELARTIN (1875 -1937)

Tjugo år (text: Jarl Hemmer) Op.162 Nr 5


EDVARD GRIEG (1843-1907)

Bröllopet på Troldhaugen Op.65 Nr 6

Ur: Lyriska stycken - pianosolo

En Dröm (text: N Rolfsen) Op.48 Nr 6

Jeg elsker Dig (text: H. C. Andersen) Op.5 Nr 3

Og jeg vil ha mig en Hjertenskjaer (text: Vilhelm Krag) Op.60 Nr 5

Notturno Op. 54 Nr 4 - pianosolo


TURE RANGSTRÖM (1884 -1947)

Flickan under nymånen (text: Bo Bergman) Melodi (text: Bo Bergman)

Sköldmön (text: Karin Boye)


JEAN SIBELIUS (1865 -1957)

Romance Op.24 Nr 9 (Dess-Dur) - pianosolo

Våren flyktar hastigt (text: J L Runeberg) Op.13 Nr 4

Var det en dröm ( J J Wecksell) Op.37 Nr 4

Flickan kom ifrån sin älsklings möte (text: J.L. Runeberg) Op.37 Nr 5Spelåret 2020


26 feb 2020   Nordiskt stjärnmöte 

Torleif Thedéen - cello

Marianna Shirinyan - pianoBästa Kammarmusikvänner!


Vårens första konsert blir onsdagen den 26 februari kl. 19.00 på Najaden. Då får vi njuta av cello- och pianomusik av högsta klass.


Kvällens solister, cellisten Torleif Thedéen och pianisten Marianna Shirinyan, är välkända musiker:
Torleif har i mer än 30 år haft en omfattande verksamhet över hela världen och har spelat med alla Europas stora orkestrar. Sedan 1996 har Torleif varit professor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm, och från hösten 2017 är han professor vid Musikhögskolan i Oslo. År 2016 tilldelades Torleif Kungliga Musikaliska Akademins interpretpris för framstående insatser under flera decennier.
Marianna är en av de mest kreativa och eftertraktade pianisterna idag, både som solist och som kammarmusiker. Marianna är professor i piano vid Musikhögskolan i Oslo. Hon är Steinwayartist och har en lysande diskografi. Alla skivor har mottagits entusiastiskt av internationella recensenter och lyssnare.


Kvällens program:


Ludvig van Beethoven Sonat i g-moll för cello och piano, op. 5
Dmitrij Sjostakovitj Sonat i d-moll för cello och piano, op. 40


Paus


Anton Webern Zwei Stücke för cello och piano
Richard Strauss Sonat i F-dur för cello och piano, op. 6
INSTÄLLD!

Pga den rådande situationen kring coronasmittan.

1 april Romantiska Pianokvintetter

Violeta Mönnekes - violin
Emma Dencker - violin
Susanja Nielsen - viola
Charlotta Weber Widerström - cello
Beniko Seki Almgren - piano


Musik av Schumann, Korngold m.fl.


INSTÄLLD!

Pga den rådande situationen kring coronasmittan.

6 maj 2020

Ensemble Caplet


Stråkkvartett - harpa - flöjt

Erik Groenestein-Hendriks, harpa
Justyna Jara, violin
Pierre Guis, violin
Laura Groenestein-Hendriks, viola
Jun Sasaki, cello
Marjolein Vermeeren, flöjt


Musik av Honegger, Debussy, Caplet m.fl.


Söndag 13 september 2020 kl. 15:00 

Friluftskonsert på Hallandsgården


Jolanta Konopnicka-Johansson  piano
Christophe Liabäck                    klarinett
Anna-Stina Mühlhäuser             violoncell
Emma Dencker                            violin


Vi gläder oss åt att få presentera höstens första konsert.

Den 13 september kl 15:00 blir det friluftskonsert på Hallandsgården, från scenen i sluttningen nedanför Hallandsgårdens café. Vi hoppas naturligtvis på strålande väder, och i coronatider är det ju lämpligt att vara utomhus. Regnjacka? Kanske något att sitta på? Bänkplatserna är inte så många, men det finns utrymme på marken runtomkring. Längre bak kan man också stå och avnjuta det hela. Vi i styrelsen tar oss rätten att vid behov hjälpa till med avstånden.


En liten presentation av dagens solister:


Jolanta Konopnicka-Johansson är en för Halmstadpubliken välkänd musiker. Som kammarmusiker kan Jolanta höras runtom i södra Sverige. Jolanta är pianopedagog vid Kulturskolan i Halmstad och medlem i styrelsen för Kammarmusikföreningen.

Christophe Liabäck, med rötter i Halmstad, är också en ofta sedd och hörd musiker för Halmstadpubliken. Christophe är kammarmusiker men också pedagog vid Kulturskolan i Lund.

Även Anna-Stina Mühlhäuser är ett välkänt namn i Halmstads musikliv. Anna-Stina har under många år låtit cellon ljuda, i stråkkvartett såväl som i andra konstellationer. Dessutom är Anna-Stina ny medlem i Kammarmusikföreningens styrelse.

Emma Dencker, violinist, har i flera år varit verksam vid Norrlandsoperans symfoniorkester. Nu har Emma flyttat bopålarna till Helsingborg och Helsingborgs Symfoniorkester samt är styrelseledamot i Helsingborgs Kammarmusikförening.


På dagens program står musik av Beethoven, Clara Schumann, Tor Aulin och Erland von Koch m.fl. Musikerna ger oss kommentarer på plats.


Lördag 3 oktober 2020 kl. 16.00

Guitars in Motion 

Martin Luthers kyrka

Förra söndagen var det säsongsstart för oss i Halmstads Kammarmusikförening med en friluftskonsert på Hallandsgården. Vi trodde nog alla att det skulle bli svårt att genomföra konserten med få lyssnare och stora svårigheter för våra solister att hantera ett blåsigt och regnigt väder. Men så blev det en fin konsert med många lyssnare och lysande musiker som trotsade blåst och fuktigt väder. En eftermiddag att minnas!

Vilken härlig känsla att åter få gå på kammarmusikkonsert:

Lördagen den 3 oktober kl. 16.00 i Martin Luthers kyrka låter vi Guitars in Motion överraska oss med musik från hela världen. Ensemblen har varit hos oss för en del år sedan och då blev det succé. Det ser vi fram emot även denna gång.

Program:

Egberto Gismonti Agua y Vino


Ástor Piazzolla Libertango


N. Johnson Canción de Invierno

Greger Hansson The Open Road

Ojalá

African Morning

La Puerta al Pasad

Isaac Albéniz/GIM Andalusian Nightmare

Konserten ges i samarbete med Martin Luthers kyrka.

Ingen paus, begränsat besöksantal; i kyrkan gäller "coronans" riktlinjer.


FRI ENTRÉ                              Foto: Emanuel Ladenstein  

onsdag 16 december 2020 kl 19:00

DIGITALT: "Beethoven 250 år"

Elna Carr violin
Håkan Quennerstedt piano


Länk till konserten som kommer att finnas tillgänglig från kl 19:00 16/12 till 1 februari 2021 och sedan eventuellt på youtube.

Duo Carr Quennerstedt - Beethoven 250 år

Bästa Kammarmusikvänner!

Halmstads Kammarmusikförening inbjuder till Konsert med violinisten Elna Carr och pianisten Håkan Quennerstedt. 

Elna och Håkan har valt ut tre av Beethovens mest berömda sonater för violin och piano, nr 5, 7 och 9. Konserten premiärvisas den 16 december kl 19:00, just på Beethovens födelsedag.

Det är i år 250 år sedan Beethoven föddes. Vi önskar en fin lyssnarupplevelse med Beethovens fantastiska musik.

Hälsningar Halmstad Kammarmusikförening

Program:

Violinsonat nr 5 i F-dur op.24

I. Allegro

II. Adagio molto espressivo

III. Scherzo: Allegro molto

IV. Rondo: Allegro ma non troppo 

Violinsonat nr 7 i c-moll op.30

I. Allegro con brio

II. Adagio cantabile

III. Scherzo: Allegro

IV. Finale: Allegro; Presto

Violinsonat nr 9 i A-dur op.47 "Kreutzersonaten"

I. Adagio sostenuto - Presto

II. Andante con variazioni

III. Presto

Duo Carr Quennerstedt består av violinisten Elna Carr (f.1988) och pianisten Håkan Quennerstedt (f.1985). Paret träffades 2005 på Musikkonservatoriet i Falun, och deltog då som rivaler i Riksförbundet Unga Musikanters solisttävling. De belönades med en delad förstaplats och har spelat över 100 konserter tillsammans sedan dess. 

Vid 2011 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande korades duon till vinnare med motiveringen "Ett övertygande och moget musicerande både kraftfullt och nyanserat kombinerat med en fin och avspänd publikkontakt".

2013 spelade duon in sin första CD med Beethovens Kreutzersonaten och Prokofjevs första violinsonat. Samma år grundade Håkan Klassiska Musikskolan som idag har ca 180 elever i alla åldrar. Elna är sedan augusti 2015 tredje konsertmästare i Danmarks Radios Symfoniorkester. Våren 2016 framförde hon Sibelius Violinkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester som finalist i Solistpriset.

Producerat av Halmstads Kammarmusikförening Inspelat på Kulturhuset Najaden 29-30 oktober 2020

Ljudmix och bearbetning: Anders Hallbäck Ljudtekniker inspelning: Joel Arwidsson Videotekniker: Marcus Persson2019

söndag 20 Oktober kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden

Under stjärnvalv

Stina Ekblad och Mats Bergström

Läs meronsdag 25 September kl. 19.00 2019 Martin Lutherskyrkan

Duo violin och piano

Läs meronsdag 4 September kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden

Trio Wionsdag 8 Maj kl. 20.00 2019 

Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek

violoncell och piano

Läs mer


onsdag 10 April kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden

Leipziger Klavierquartett

Läs mer


onsdag 13 Mars kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden

Sopran, violin och piano

Läs mer


onsdag 20 Februari kl. 19.00 2019 Kulturskolan Najaden

Stockholm Wind Quartet

Läs mer

onsdag  28 November kl. 19.00 2018 Halmstad slott

Dansk och svensk barockmusik
2018


Söndag 11 November kl. 19.00 2018 Kulturhuset Najaden

Cappella Nova och Cappella Lundensis

Läs mer


Torsdag 18 Oktober kl. 19.00 2018 Kulturskolan Najaden

Klarinett och ackordeon

Läs mer

onsdag  29 augusti 2018 kl. 20.00  

Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek

Kleimankvartetten

Läs mer

onsdag 23 maj 2018 kl. 20.00 

Nissanscenen, Stadsbiblioteket

Vertavokvartetten

Läs mer


onsdag 11 april 2018 kl. 19.00 Luthersalen

Trio Zefyra

Läs mer

onsdag 14 Mars 2018 kl. 19.00  Luthersalen

Trio Enchantée

Läs mer


Wednesday 7 February kl. 19.00 2018 Luthersalen
2017


Lea Lööf, piano Hsin-Bei Lee, piano

Läs mer


Wednesday 15 November kl. 18.00 2017 Halmstad slott

countertenor, cembalo och barockviolin

Läs mer


Wednesday 18 October kl. 19.00 2017 Luthersalen

Johan Hugosson, piano

Läs mer


Sunday 1 October kl. 18.00 2017 Martin Luthers kyrka

Eric Ericsons Kammarkör

Läs mer


Wednesday 30 August kl. 19.00 2017 Mjellby Konstmuseum

Hege Waldeland, cello

Läs mer


Wednesday 10 May kl. 19.00 2017 Mjellby Konstmuseum

Margareta Bengtson och Musica Vitae

Läs mer


Wednesday 5 April kl. 19.00 2017 Martin Luthers Kyrka

Gong slagverksensemble

Läs mer


Wednesday 8 February kl. 19.00 2017 Luthersalen, Martin Luthers Kyrka

Ragazze Quartet

Läs mer
2016


Wednesday 23 November kl. 19.00 2016 Luthersalen

Trio Posantemum: klarinett/saxofon, violin, piano

Läs merWednesday 19 October kl. 19.00 2016 Luthersalen

Jesper Olsson, piano

Läs merWednesday 21 September kl. 19.00 2016 Martin Luthers kyrka

Höör Barock, stråkensemble och Jaques Werup, poesi

Läs mer


SPELSÄSONG 2022 

Höstsäsong:


                                                                                                                                   foto: Stefan J Nilsson


ons 28 september kl 19, Martin Luthers kyrka

Emma Dencker                           violin
Anna-Stina Mühlhäuser             violoncell
Jolanta Konopnicka Johansson   pianoLudwig van Beethoven - Pianotrio op. 1 nr. 3
Clara Schumann - Pianotrio op. 17 


I samarbete med Musikveckan i Martin Luthers kyrka

Fritt inträde - kollekt 


ons 5 oktober kl 19, Najaden 

 

Quarteto Quiroga      stråkkvartett


Aitor Hevia                    violin
Cibrán Sierra                 violin
Josep Puchade                viola
Helena Poggio                celloJoaquin Turina - La Oración del torero för stråkkvartett op 34
Dmitrij Sjostakovitj - Stråkkvartett nr 8 c-moll op 110
paus 
Rodolfo Halffter - Ocho Tientos op 35
Alberto Ginastera - Stråkkvartett nr 1 op 20


extrakonsert i samarbete med Musik Hallandia


Prisad av The New York Times för sina "utsökta och fräscha tolkningar", har Quarteto Quiroga etablerat sig som en av de mest dynamiska och unika kvartetterna i sin generation, internationellt hyllad av både kritiker och publik för sin unika personlighet, såväl som för dess tillvägagångssätt, djärvt och originellt förhållningssätt till repertoaren för stråkkvartett. sön 16 oktober (obs söndag kl 18), Najaden


Cappella Lundensis och Cappella Nova
Ledning Wieska Szymczynska


Erna Tauro (1916-1993), arr. Hans-Erik Holgersson    Höstvisa 

Leoš Janáček (1854-1928)    Idyll för stråkar, sats I, IV, VI 

Paul Hindemith (1895-1963)    Trauermusik, sats I-IV Solist: Sanna Björk 

Carl Nielsen (1865-1931)    Liten svit för stråkar, op.1 I. Preludium, II. Intermezzo, III. Final 


PAUS 

 

Grażyna Bacewicz (1909-1969)    Stråkkvartett nr 4, sats II och III 

Jean Sibelius (1865-1957)    Svit för violin och stråkorkester, op. 117 

I. Country Scenery, II. Evening in Spring, III. In the Summer Solist: Wieslawa Szymczynska 

Dag Wirén (1905-1986)    Serenad för stråkorkester, op. 11 I. Preludium, II. Andante Espressivo, III. Scherzo, IV. Marcia 


Stråkensemblen Cappella Nova från Halmstad ger konserter inom klassiska musikgenrer, men man utforskar också gärna stråkinstrumentens klangmöjligheter inom andra genrer. Tidigare leddes ensemblen av Mats Reuter, men numera varierar ledare mellan olika projekt. 

Stråkensemblen Cappella Lundensis från Lund söker hela tiden nya utmaningar och verkar i vitt skilda musikaliska sammanhang - från symfoni till storbandsjazz, från requiem till wienervals. Ensemblen leds av Wieslawa Szymczynska. Den bildades 1965.


ons 9 november kl 19, Najaden

Duo Carr Quennerstedt och Sjöströmska kvartetten


Duo Carr Quennerstedt 

Elna Carr                              violin 

Håkan Quennerstedt       piano


Sjöströmska kvartetten 

Jenny Sjöström                  violin 

Annie Svedlund                 violin 

Märta Eriksson                  viola 

Lisa Reuter                          violoncell


Program:

Fritz Kreisler (1875-1962)                        Preludium och Allegro för violin och piano 

Wilhelm Stenhammar (1871-1927)     Sonat för violin och piano i a-moll, op. 19 

                                                                                 Allegro con anima 

                                                                                 Andantino 

                                                                                 Allegro amabile 


                                       PAUS  


 Felix Mendelssohn (1809-1847)              Stråkkvartett nr 2 a-moll, op. 13 

                                                                                      Adagio-Allegro vivace 

                                                                                     Adagio non lento 

                                                                                     Intermezzo: Allegretto con moto-Allegro di motto Presto 

 Ernest Chausson (1855-1899)                 Konsert för piano, violin och stråkkvartett, op. 21 SicilienneDuo Carr Quennerstedt består av violinisten Elna Carr (f.1988) och pianisten Håkan Quennerstedt (f.1985). Paret träffades 2005 på Musikkonservatoriet i Falun, och deltog då som rivaler i Riksförbundet Unga Musikanters solisttävling. De belönades med en delad förstaplats och har spelat över 100 konserter tillsammans sedan dess.
Vid 2011 års upplaga av kammarmusikbiennalen Ung & Lovande korades duon till vinnare med motiveringen "Ett övertygande och moget musicerande både kraftfullt och nyanserat kombinerat med en fin och avspänd publikkontakt". 2013 spelade duon in sin första CD med Beethovens Kreutzersonaten och Prokofjevs första violinsonat. Samma år grundade Håkan Klassiska Musikskolan som idag har ca 180 elever i alla åldrar. Elna är sedan augusti 2015 tredje konsertmästare i Danmarks Radios Symfoniorkester. Våren 2016 framförde hon Sibelius Violinkonsert med Sveriges Radios Symfoniorkester som finalist i Solistpriset. 


SJÖSTRÖMSKA KVARTETTEN bildades våren 2007 i Göteborg och har genom flertalet framgångsrika konserter och turnéer blivit en etablerad kammarmusikensemble. De har gett ett stort antal uppskattade konserter och har en bred klassisk repertoar.Kvartetten har även en faiblesse för genremässiga avstickare, vilket har lett dem till nya scener och spännande samarbeten med bland annat Weeping Willows, Sebastian Ring och Simon Ljungman. 

Som solistkvartett har de framfört Edward Elgars Introduktion och Allegro tillsammans med Musica Vitae, framträtt på en låg rad svenska och franska festivaler samt gett turnéer för Kultur i Väst, Musik i Syd samt Norrlandsoperan.


                                                                                        Daniel Carlsson 

                                                                              Judith Maria Blomsterberg 

                                                                                            Fredrik Bock ons 7 december kl 19, Halmstads slott


Daniel Carlsson                       alto

Judith Maria Blomsterberg     barockcello

Fredrik Bock                            ärkeluta och barockgitarr
             "If music be the food of love" 

                 en resa i kärlekens namn


Henry Purcell (1659-1695)

-Here the Dieties-If music be the food of love z.379

-One charming night ur The Fairy Queen z.629

-Fairest Isle ur King Arthur z.628

-Ground for harpsichord c-moll( camp. Fitz 653)

   arrangerat för ärkeluta och cello

-How sweet it is to love z. 613

-Strike the viol, touch the lute z.323

Thomas D'Urfey (1653-1723) 

-Pills to Purge Melancholy, vol. 1 (1719, p. 324)
Scottish Highland Song"She rose and let me in"

Variations for cello and lute


Francesco Geminiani (1687-1762)

-Cello sonata Nr. 2 d-moll

1 Andante

2 Presto

3 Adagio

John Dowland (1563-1626)

-Flow my tears
-Now and now our needs must part

-Come again, sweet love doth now invite

Georg Friedrich Händel (1685-1759)

-Lascia ch'io pianga ur Xerxes  Vårsäsong 2022


19 januari, Najaden

  

INSTÄLLT PGA CORONA


Kristine West                flöjt 

Erik Rydvall                  nyckelharpa


                                                                                                                            foto: Elias Gammelgård 

I denna konsert möts två musiker med varsin tydlig musikalisk röst och förankring inom både folk och barockmusiken.

Med utgångspunkt i J.S. Bachs musik för solocello och soloflöjt vävs barockmusik samman med toner ur svenska spelmansböcker från någorlunda samma tid, tillsammans med nyskrivna verk sprungna ur dessa båda musikaliska traditioner. 

Kristine West är en flerfaldigt prisbelönt flöjtist med rötter i den hälsingska folkmusiken. Som solist och ensemblemusiker har Kristine turnerat i hela Norden, Tyskland, Holland och Turkiet.

 Nyckelharpsspelmannen Erik Rydvall har på senare år vuxit fram som en stjärna på den svenska folkmusikhimlen.Med sitt personliga uttryck, sitt virtuosa spel och sin lust till nya utmaningar är han en eftertraktad musiker.


Program: 


Högtidsmarsch                        Erik Rydvall
Di Man                                     Erik Rydvall
Vårdroppar                              Erik Sahlström (1912-86)
ur Goldbergvariationerna       J. S. Bach (1685-1750)
Aria - Variation 1 och 5
Innerligheten                           Jonas Olsson (1965?-2010)
Jubileumspolska                      Erik Rydvall 


paus


Partita för Soloflöjt i a moll    J.S. Bach
Allemande - Courante - Sarabande - Bourée
ur Suite i G dur för solocello   J.S. Bach
Prelude - Courante - Menuet I & II - Gigue
Polska                                        efter Sven Donat (1755-1815)
Sitojaure                                    Kristine West
Pastavagge                                 Erik Rydvall
Vatten                                       Torbjörn NäsbomLänk till Nortic förköp: BILJETT


 
 
2 februari, Najaden  kl19
Beethovens septett och Schuberts oktett 


Två av kammarmusikrepertoarens allra mest älskade verk, Ludvig van Beethovens septett, opus 20 i Ess dur och Franz Schuberts oktett i F dur, op 166, D 803 framförs av musiker ur Helsingborgs Symfoniorkester.


Violeta Mönnekes och Emma Dencker  violin 

Lennart Palm                                            viola

Charlotta Weber Widerström                 cello

Anders Cornelius                                     kontrabas

Per Johansson                                           klarinett

Magnus Nilsson                                        fagott

Per Enblom                                               valthorn


Beethovens septett i Ess-dur op. 20. Septetten blev en omedelbar succé vid uruppförandet 1800. Den blev under Beethovens levnad hans mest spelade alster och kom därmed att överskugga flera av hans större verk (vilket faktiskt irriterade honom). Kompositionen omfattar sex satser och har en speltid på c:a 40 minuter


paus 


Schuberts oktett i F-dur op. 166 är skriven 24 år senare, med samma besättning som ovan plus en extra violin, och tillkom inspirerad av Beethovens septett. Även denna komposition har sex satser och är en timmes underbar romantisk musik med stor igenkänning.


Länk till Nortic förköp: Biljett  
16 mars, Stadsbiblioteket, Nissanscenen kl 20:30

 

Trio Ardore     

           

Violeta Mönnekes          violin

Åshild Henriksen          valthorn 

Magnus Nilsson              fagottTrio Ardore är tre musiker ur Helsingborgs symfoniorkester, alla stämledare för sina respektive instrument.


Kombinationen av dessa tre, ett stråkinstrument, ett träblåsinstrument och ett bleckblåsinstrument ger en stor variation i klangfärg och musikaliska uttryck.
Det italienska "Ardore" kan översättas med glöd, hetta eller passion, vilket trion tagit ad notam. De tar sig med glödande engagemang an såväl den klassiska som den modernare repertoaren i denna konsert med musik från 1700-talet fram till vår tid.


Program:


Franz Danzi                         Allegro ur trio i f, op. 24

Ludvig van Beethoven        Tema och variationer från "La ci darem la manor" (Mozarts Don Juan)

Wolfgang Plagge                  Tri-Angle

Lennart Fredriksson            Terzettino

Maria Löfberg                      Trio f.f.g.!

Ludvig van Beethoven          Trio op 87Konserten är utan paus och slutar ungefär kl. 21.30.


Länk till Nortic förköp: BILJETT


VÅRSÄSONG 2023
onsdag 1 februari kl.19  Najaden 

Amatis Piano Trio


Lea Hausmann - violin

Samuel Shepherd - cello

Mengjie Han - piano


Program


Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Pianotrio nr 4 i Bb-dur, op. 11, "Gassenhauer" (1797)

Allegro con brio

Adagio

Tema con variazioni (Allegretto)


Andrea Tarrodi (f. 1981)

Moorlands (2018)


~~~PAUS ~~~


Johannes Brahms (1833-1897)

Pianotrio nr 1 i B-dur, op 8 (1854)

Allegro con brio

Scherzo: allegro molto

Adagio

Final: allegro


Rising Stars 2018-2019 - på väg att erövra världen

Amatis Piano Trio bildades 2014 av den tyska violinisten Lea Hausmann, den engelska cellisten Samuel Shepherd och den holländsk-kinesiske pianisten Mengjie Han.

Bara några veckor efter starten vann trion publikpriset vid Grachtenfestival-Concours i Amsterdam vilket ledde direkt till flera engagemang i Nederländerna. 2015 vann de första priset vid International Parkhouse Award i Wigmore Hall och 2016-2018 blev trion utsett till BBC New Generation Artists.

Under pandemin begåvades trion med Sir Andras Schiffs protegé, pianisten Andrei Gologan. I denna nya sättning framför de ett spännande program som spänner från slutet på-1700 talet till nutid, med den svenska kompositören Andrea Tarrodis "Moorlands" som mittpunkt. Andrea är flitigt anlitad som kompositör både i Norden och övriga världen, och "Moorlands" hade premiär sommaren 2019.


Länk till youtubeklipp hittar du här 

Länk till förköp av biljetter på Nortic finns här